Onnela

 

Euran työväentaloa alettiin rakentaa 1911, nykyiseltä tontilta puretun Kaupin talon paikalle, talo oli valmis 1912 jolloin vietettiin vihkiäisjuhlat.

Taloa remontointiin 1920-luvun loppupuolella ja tupaantuliaiset uudistetulle työväentalolle olivat 28.9.1930. Se oli nyt ulkomuodoltaan melkein kuin toinen talo. Se oli saanut toisen kerroksen ja samalla oli kadonnut ennen työväentalolle tunnusomainen torni. Sisätilojen kunnostusta jatkettiin 1930-luvun loppupuolella. Siten yläkertaan saatiin kokoustilat ja vahtimestarin asunto ja alakertaan avarampi ravintolatila.

Osuusliike Kehä oli jo aikaisemmin pitänyt talolla kahvilaa, mutta 1935 se vuokrasi työväenyhdistykseltä nämä tilat kahvilan pitoa varten. Näin työväentalo oli kokoaikaisesti ja monella tavoin toimiva yksikkö.

Kahvilatoiminta jatkui aina 1960-luvulle. Vahtimestarin asunto muuttui 1990 luvun remontissa kokoustiloiksi.

Vuonna 1952 taloa korjattiin, jolloin tehtiin tiilikatto ja salia kunnostettiin asentamalla sinne kirkon vanhat kamiinat. Lisäksi taloa jatkettiin uuden näyttämön verran.

Vuosina 1974–1975 taloon asenettiin sähkölämmitys ja ulkoseinät vuorattiin mineriittilevyillä.

Nykyiseen kuntoon talo laitettiin 1990-luvun alkupuolella, jolloin uusittiin talon ulkoseinät ja maalattiin perinteisesti punamullalla. Lämmitys muutettiin öljyllä toimivaksi vesikeskuslämmitykseksi. Vuonna 1952 laitetut vanhat kirkon kamiinat säilytettiin, mutta niitä ei voi enää lämmittää. Keittiö uusittiin nykyaikaiseksi suurkeittiöksi. Talo maalattiin sisältä museoviraston ohjeitten mukaisesti. Uudistetun talon vihkijäisjuhlia vietettiin syksyllä 1994.

Taloa on vuosien saatossa käytetty kokousten, perhejuhlien sekä koulutustilaisuuksien pitopaikkana, myös nykyisin nuo toiminnat ovat tärkeitä talon toiminnan ja talouden kannalta.

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *